De enige manier om bollenschuren en andere industriƫle gebouwen uit het bollenerfgoed te behouden voor de streek, is ze een andere functie te geven. Een tweede of soms derde leven voor de bollenschuur. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die in een bollenschuur willen wonen of er een kantoor of kleinschalig bedrijf in willen vestigen, zonder daarbij het karakter van de bollenschuur aan te tasten.

In het verleden zijn ook veel bollenschuren omgebouwd tot bedrijfsruimte, maar daarbij werd de schuur vaak onherstelbaar beschadigd door bouwkundige ingrepen. Het een goed teken dat steeds meer eigenaren hun bollenschuur een tweede leven gunnen als woning, atelier- of kantoorruimte.

De animo daarvoor is groot en het klimaat voor herbestemming is gunstiger dan ooit, nu we creatief moeten zijn met de schaarse ruimte in de streek. Bovendien is er steeds meer aandacht voor cultuurhistorie en groeit het besef dat we rekening met ons erfgoed moeten houden bij de ruimtelijke ordening.
Gemeenten en de provincie Zuid-Holland staan steeds vaker toe dat de schuren een andere bestemming krijgen. Herbestemmen en renoveren moet echter wel met beleid gebeuren, anders staan er over enkele decennia in de streek alleen nog onherkenbaar veranderde bollenschuren en slechts in een enkel geval een gerestaureerde bollenschuur. Leden van de Werkgroep Bollenerfgoed kunnen u hierin verder adviseren.
 
Steeds meer mensen zijn op zoek naar een bollenschuur om in te wonen of werken. Zij dromen van een ruime woning, kantoor aan huis, een atelier, kleinschalig bedrijf of recreatiemogelijkheid. Steeds meer liefhebbers bellen naar het Project Behoud en Herbestemming Bollenschuren met de vraag of wij een schuur te koop weten.

In de Duin- en Bollenstreek staan circa 275 bollenschuren, waarvan een deel leeg staat of alleen nog wordt gebruikt voor de opslag van spullen. Die schuren zouden wij graag een nieuwe functie gunnen. Wij weten echter niet van alle schuren wat de eigenaar ermee van plan is. Bovendien verschilt het per schuur, per locatie en per gemeente wat de gebruiksmogelijkheden zijn.
Daarom hebben wij een "Vraag" en "Aanbod"-rubriek gemaakt om u daarbij een handje te helpen!

Zoekt u een bollenschuur of heeft u een bollenschuur te koop of te huur? Vul dan het Vraag & aanbodformulier zo volledig mogelijk in.

De gegevens die u invult komt op deze pagina van de werkgroep Bollenerfgoed te staan, zodat vragers en aanbieders met elkaar in contact kunnen komen. Dit invulformulier is bedoeld voor bollenschuren in de Zuid-Hollandse Duin- en Bollenstreek en wij zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de berichten.

  

U bevindt zich hier: Home Werkgroepen Bollenerfgoed Herbestemming