Regionale collectie bollenschuren

In 2005 is door elf gemeenten in de Duin- en Bollenstreek en de voorloper van de Werkgroep Bollenerfgoed samengewerkt aan het opstellen van een Regionaal Bollenschurenbeleid en een Regionale Collectie Bollenschuren. Het bestuur van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland heeft hiervoor in 2004 opdracht gegeven, opdat de meest waardevolle bollenschuren behouden blijven.

 

 

 


HillLeid20126-128_800.jpgIn de Regionale Collectie Bollenschuren staan de meest waardevolle bollenschuren van de regio vermeld. Dat zijn de bollenschuren, die uit bouwkundig en cultuurhistorisch oogpunt voor de gehele Duin- en Bollenstreek zo belangrijk zijn, dat ze voor het nageslacht behouden moeten blijven. Deze collectie is samengesteld op basis van gezamenlijke criteria. De Regionale Collectie Bollenschuren geeft een beeld van de bouwgeschiedenis en het gebruik van bollenschuren door de jaren heen. In de Collectie staan ook clusters en ensembles van bollenschuren, die als gebouw op zich misschien minder waardevol zijn, maar die belangrijk zijn door hun setting in het zanderijenlandschap of doordat op één plek een hoge concentratie bollenschuren bij elkaar staat.

 

RijnsOegs-222200320560.jpgDe Regionale Collectie Bollenschuren is geen monumentenlijst; de schuren op de lijst worden niet formeel beschermd tegen sloop of aantasting. De Regionale Collectie Bollenschuren is wel een dynamische collectie. Inzichten kunnen in de loop van de tijd veranderen, dus het moet mogelijk blijven om schuren toe te voegen die bij nader inzien van groot regionaal belang zijn.

Het moet ook mogelijk zijn schuren aan de lijst toe te voegen als vervanger voor een bepaald type schuur dat ondanks het Bollenschurenbeleid toch wordt afgebroken.  Vanuit het moreel besef dat het regionale cultuurhistorisch erfgoed zo min mogelijk moet worden aangetast, moeten gemeenten en particulieren elkaar erop aanspreken dat de schuren uit de regionale collectie zo goed mogelijk behouden blijven. De Regionale Collectie Bollenschuren is in 2010 herzien. Toen zijn enkele schuren die op de nominatie stonden om gesloopt te worden of inmiddels gesloopt waren, vervangen door een gelijk aantal andere waardevolle bollenschuren.

Daarnaast wordt bij de Werkgroep Bollenerfgoed het "Register Bollenschuren" bijgehouden. Dit register bevat informatie over bestaande en reeds afgebroken bollenschuren in de Duin- en Bollenstreek. Daarin zijn foto's, bouwkundige informatie en andere gegevens te vinden over ruim 400 bollenschuren, die bij de werkgroep bekend zijn. Voor meer informatie hierover kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar de werkgroep.