Hieronder vindt u een overzicht van de cultuurhistorische musea in de Duin- & Bollenstreek

logo zwart tulp

 

Museum De Zwarte Tulp

Museum de Zwarte Tulp is gehuisvest in een mooi gerestaureerd, oud gebouw in het hart van Lisse, dat vroeger als bollenschuur dienst heeft gedaan. Het toont de geschiedenis van de Bloembollenstreek en het ontstaan en de ontwikkeling van de bloembollencultuur. Het museum maakt de cyclus van bol tot bloem tot bol aanschouwelijk aan de hand van tekeningen, foto's en video's over de winning van bollengrond, gereedschappen voor de bollenteelt en interieurs van bloembollenbedrijven.
 Ruim aandacht is er in de expositie voor de historie van de bloembollencultuur, zoals de introductie en veredeling van bolgewassen, de tulpomanie en kunstuitingen die hun inspiratie vinden in het bolgewas. Het museum is aangesloten bij het CHG. Klik hier voor meer informatie 

 

 

Logo VeldzichtStreekmuseum Veldzicht

In 2009 werd Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk geopend. In dit museum, gevestigd in boerderij Veldzicht, staan bloembollen, kruiden en blaarkopkoeien centraal. Deze boerderij werd in 1864 gebouwd. In de loop der tijd werd een gemengd bedrijf én een bloembollenbedrijf gerund op Veldzicht. De laatste bewoner van Veldzicht, Jaap Hoogeveen, overleed in februari 2007. Het was zijn wens dat boerderij Veldzicht behouden zou blijven als authentiek element in het landschap van de Duin- en Bollenstreek. Daarom werden boerderij Veldzicht en de landerijen ondergebracht in een stichting. Het zomerhuis en bijgebouw werden beschikbaar gesteld aan het Genootschap "Oud Noordwijk" om het te gebruiken als museum. Het museum is aangesloten bij het CHG. Klik hier voor meer informatie. 

 

 

atlantikwall20museum20noordwijk201.jpgAtlantikwall Museum Noordwijk

Het Atlantikwall Museum Noordwijk is een bijzonder museum dat is ingericht in een vuurleidingsbunker uit de Tweede Wereldoorlog. Deze tot museum ingerichte bunker is gelegen aan het fietspad ten noorden van Noordwijk in het verlengde van de Bosweg (2e hek links ongeveer 250 meter het fietspad op. Het aan deze bunker liggende gangenstelsel is na afspraak (071 - 36 19321) 's zondags (vanaf 10.00 uur elk uur een rondleiding) te bezoeken onder leiding van een gids. De laatste rondleiding is om 16.00 uur.
Met ruim 200 foto's en een groeiend aantal voorwerpen is het zeer de moeite waard een bezoek te brengen aan het Atlantikwall Museum.De expositie begint met een indruk van de Atlantikwall van Noorwegen tot aan de Frans/Spaanse grens. Daarna is een zaal ingericht specifiek Batterie Noordwijk. In de vuurleidingsbunker (3 1/2 etage) zijn de diverse ruimten ingericht zoals deze in de oorlog er uit hebben gezien. Er wordt ook continue een film vertoond, die betrekking heeft op het leven in de bunkers, de bouw van de bunkers met name in Noordwijk. Het museum is aangesloten bij het CHG. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Museum Engelandvaarders

Museum Engeland Vaarders

Het Museum Engelandvaarders is een museum waar het bijzondere verhaal over de ‘Engelandvaarders’ beleeft wordt. Mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes, soms in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten. Anderen maakten barre tochten over land via België, Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Rusland. Ruim 2000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland aan. In Engeland namen de Engelandvaarders dienst bij Britse of Nederlandse krijgsonderdelen, de koopvaardij of gingen werken voor de regering. Van de 180 Nederlanders die vanuit Engeland als geheim agent naar Nederland werden gestuurd, zijn er 108 Engelandvaarder. Museum Engelandvaarders maakt gebruik van audiovisuele technieken. Jongeren worden uitgedaagd interactief aan het verhaal van hun leeftijdsgenoten van toen deel te nemen. Het museum wil hen inspireren tot het maken van een keuze die in elke tijd van dreiging en spanning actueel is. Het museum biedt scholen een leerzaam en spannend bezoek met de klas aan. Het museum, waar continue een film wordt gedraaid en dat gevestigd is in een bunker van de Atlantikwall beschikt over een uitgebreide database met beeldbank met alle informatie over de Engelandvaarders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook kan geoefend worden met een morse apparaat. Een bezoek voor jong en oud is zeer de moeite waard.

Museum Engelandvaarders, Bosweg 15 in Noordwijk. Kijk op www.museumengelandvaarders.nl of bel het museum voor meer informatie.”

 


Logo Katwijks museumKatwijks museum

Wilt u meer weten over het dagelijks vissersleven van vroeger? Dan kunt u terecht in het Katwijks museum. Het bevindt zich in een voormalige rederswoning in het centrum van Katwijk, op loopafstand van het strand en de zee. In het museum vindt u scheepsmodellen van Katwijkse schepen van 1600 tot 1950. Daarnaast zijn er werktuigen te zien die een relatie hebben met visserij. Bekijk de Katwijkse klederdracht of luister in een strandhokje naar het echte Katwijkse dialect. Ook is een opstelling over de Romeinse geschiedenis van Katwijk te bekijken. Er is een vaste collectie schilderijen, grafische kunst en beeldhouwwerken van volgelingen van de Haagse School. Het hele jaar door zijn er in het museum wisselende tentoonstellingen te zien. Ook hedendaagse kunstenaars komen hierbij aan bod. Klik hier voor meer informatie. 

 

 

Museum RijnsburgMuseum Oud Rijnsburg

Het museum Oud Rijnsburg is gevestigd in een gerestaureerd woonhuis uit de 18e eeuw. U vindt hier belangrijke archeologische vondsten uit de periode 600 tot 1700.
In het museum zijn dorpshistorische voorwerpen, schilderijen, agrarische gereedschappen en een maquette van het vroegere Abdijcomplex te zien. Het hele jaar door zijn er wisselende exposities. Klik hier voor meer informatie

 

 

 

Logo museum NoordwijkMuseum Noordwijk

Museum Noordwijk is gevestigd in een fraai behouden gebleven, 400 jaar oude binnenduinse hoeve dat eerst als visserswoning heeft gediend en later verbouwd is tot boerderij. In het museum vindt u een aantal stijlkamers ingericht naar de sfeer van Noordwijk rond de vorige eeuwwisseling compleet met bedstee, 'plee' van toen en de kostuums uit die tijd, een 'visserijzolder' waarin een beeld wordt gegeven over de visserij van toen, compleet met modellen van bomschuiten, een schilderijenkamer met schilderijen van Noordwijkse schilders. Verder is door het gehele museum een belangrijk deel van onze uitgebreide collectie 'Noordwijkse'schilderijen geëxposeerd, een textielzolder met regelmatig wisselende exposities over de Noordwijkse dracht uit voorbije jaren, een 'vazenzolder' met een voor Nederland unieke collectie Noordwijks keramiek van Porceleinfabriek "De Kroon", De Zwing, Pottery Mertens, Northgo en Wassing. Daarnaast kunt u hier ook beelden en tekeningen van Charlotte van Pallandt bewonderen. Het museum is aangesloten bij het CHG. Klik hier voor meer informatie. 

 

 

Torenmuseum Valkenburg

In de meidagen van 1940 is tijdens de oorlogshandelingen de dorpskern van Valkenburg grotendeels in puin geschoten. Ook de kerk met de toren werd zwaar beschadigd en wel zo ernstig dat herstel niet mogelijk was. Er werd een nieuwe kerk gebouwd, echter door geldgebrek zonder toren. De kerk werd in 1950 in gebruik genomen. Pas eind jaren 90 van de vorige eeuw nam het gemeentebestuur van Valkenburg het besluit om alsnog een toren te bouwen. Op 26 mei 2000 werd de toren geopend. 
De toren staat op de plaats van een vroegere Romeinse vestiging. Er zijn hier dan ook veel archeologische opgravingen en vondsten gedaan uit de Romeinse tijd. U kunt de vondsten bekijken in het Torenmuseum.
Beklim de toren en geniet van het mooie uitzicht op het oude centrum van Valkenburg en het voormalige marinevliegkamp. Klik hier voor meer informatie. 

 

 

 

SpinozahuisMuseum Het Spinozahuis

De wereldberoemde filosoof Benedictus de Spinoza woonde van 1661 tot 1663 in Rijnsburg. Hier had hij een kleine kamer waar hij lenzen maakte en zijn gedachten opschreef. Later is het huis aangekocht en Vereniging Het Spinozahuis maakte er in 1899 een museum van.
In het museum kunt u een nagebouwde bibliotheek bekijken. De perkamenten en leren banden vormen een bijzondere verzameling. In de museumkamers zijn verder nog portretten te zien en oude brieven en documenten. Ook is er nog een slijpbank voor het slijpen van lenzen voor bijvoorbeeld microscopen. Klik hier voor meer informatie. (foto: Kuyt Tekstproducties) 

 

 

ZuivelmuseumZuivelmuseum Het Melklokaal

Dit is een klein museum dat van alles laat zien op het gebied van de vroegere melkboer en de zuivelfabrieken uit vervlogen tijden. Het museum bestaat uit diverse artikelen; van wel tientallen verschillende melkflessen tot een transportfiets. Als u nog even terug in de tijd wilt, dat de melkboer aan de deur kwam, of nog even de sfeer wilt proeven van uw vroegere verpakte schoolmelk; ga dan gerust eens langs. Het museum heeft de volgende openingstijden: woensdag-, donderdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur, maar ook als de bakfiets geladen aan de straat staat, dan bent u van harte welkom. Kik hier voor meer informatie.