Soort publicatie: Boek
Auteur(s): Marca Bultink, Jacqueline Hoekzema
ISBN-nummer: Geen
Aantal pagina's: 64
Jaar van uitgave: 2009
Tijd waarin het onderwerp speelt: n.v.t.
Prijs van de publicatie: € 6,50
Beschikbaar: De publicatie is te bestellen via E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Fietsen langs bollenerfgoed De routegids ‘Fietsen langs Bollenerfgoed’ biedt een boeiende fietstocht van 52 km door de Duin- en Bollenstreek, met veel informatie over historische bloembollenbedrijven, kwekers-woningen en ander erfgoed van de bloembollencultuur.

De fietsroute start in Lisse en loopt via Sassenheim, Warmond, Voorhout, Noordwijk, Noordwijkerhout, De Zilk en Hillegom terug naar Lisse. De route is op twee plaatsen in te korten tot 45 km, maar kan ook worden verlengd tot 66 kilometer door een extra lus te maken vanaf Warmond via Oegstgeest, Rijnsburg en Katwijk naar Noordwijk.

Startpunt is Museum De Zwarte Tulp in Lisse maar de route kan ook op andere startpunten worden opgepakt, zoals Keukenhof en Panorama Tulipland.

Erfgoed van de bloembollencultuur. De bloembollencultuur speelt al anderhalve eeuw een bepalende rol in de Duin- en Bollenstreek. Door het afgraven van de binnenduinrand is het zanderijenlandschap ontstaan, met de kaarsrechte zandsloten en de bollenvelden. De bloembollencultuur heeft ook haar sporen nagelaten in het gebouwde erfgoed. Bollenkwekers en exporteurs bouwden er bollenschuren en kwekerswoningen, die onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuurhistorie en het landschap van de Duin- en Bollenstreek.

In een algemeen hoofdstuk wordt uitgelegd waarvoor bollenschuren dienden en hoe ze te herkennen zijn. Achterin de routegids worden 85 bollenschuren afgebeeld en nader beschreven. Verder wordt in het boekje ook stilgestaan bij het landschap van de Bollenstreek. De routebeschrijvingen met duidelijke aanwijzingen zijn  voorzien van heldere kaarten en kleurenfoto’s.